Grillning

Var sak har sin tid, och det Àr avstÄndet till glöden som bestÀmmer hur lÄng tid du ska grilla olika detaljer. HÀr nedan följer ungefÀrliga tider som gÀller för kol- och gasolgrillar. För elgrill krÀvs nÄgon extra minut.
  

Grilltider

Kött  Tjocklek pĂ„ skiva Grilltid per sida
EntrecĂŽte 1Âœ cm 2-3 min
Grillskivor av nöt 1Âœ cm 3-4 min
Hamburgare 1 cm 2 min
KarrĂ©skiva, flĂ€skkotlett 1Âœ cm 3-4 min
RevbensspjÀll, tunna 1-2 cm 4-5 min
Lammkotletter 1œ cm 2-3 min
Skivad lammstek 1œ cm 3-4 min
 
  

Korvar

Grillkorv ca 4 min
Tjockkorv 4-5 min
Kryddkorvar 5-6 min
 
  
FĂ„gel
Kalkon i skivor 1-2 cm  3 min
Kyckling i bitar benfri  10-12 minuter
Kyckling i bitar med ben  15-20 minuter
Kycklinghalvor 30-40 minuter
 
Tips!
Kontrollera alltid att fÄgelköttet Àr genomstekt genom att skÀra ett snitt i tjockaste delen. NÀr köttsaften Àr klar Àr köttet genomstekt!
   
   
FiskrÀtter
Lax 1,5 - 2 cm  3-4 min
RegnbĂ„ge/röding I folie direkt pĂ„ glöd  15-20 min
Tonfisk 1-2 cm  3-4 min
  
  
Grönsaker 
Grönsaker i folie  10 min
Majskolvar   5 min


Marmorerat kött Àr perfekt för grillen, men tÀnk pÄ att inte ha för stora eller för tjocka köttbitar nÀr du grillar. Köttdetaljer som Àr bra att grilla Àr karréskivor, flÀsk- eller lammkotletter, grillskivor av rostbiff eller entrecÎte.

Om köttet varit fryst Àr det viktigt att köttet tinas ordentligt innan det grillas. Köttet kan annars vara fÀrdiggrillat pÄ utsidan, men rÄtt inuti. Risk finns dÄ att sjukdomsalstrande bakterier överlevt.

Är man mĂ„nga kan man förbereda grillning genom att förkoka kött och sedan bara grilla det varmt och vackert i samband med servering.

 
 
Tips pÄ god marinad!
Vatten, soja, vitlök, örtkryddor, grillkryddor, salt och socker eller hÀlften rött vin, hÀlften vatten och lite soja. LÀgg köttet i detta ett par timmar och torka sedan av vÀl för att undvika dripp i grillen.

Pensla inte fÀrdiggrillat kött med anvÀnd marinad.
Om du vill lÀgga marinad i sÄsen mÄste du ta undan litet av den nygjorda marinaden innan köttet lÀggs i. AnvÀnd inte anvÀnd marinad att göra sÄs pÄ.
 

Tips pÄ goda tillbehör!
Minimajs, champinjoner, gul lök (gĂ€rna primör), tomat, halloumi. Bakad potatis i folie som lĂ€ggs pĂ„ grillen. Man kan göra klyftpotatis som man kokar 5-6 minuter och lĂ„ter rinna av vĂ€l. Sedan lĂ€gger man dem i lĂ„ngpanna och stĂ€ller in i ugnen i 10 minuter i 175°C.

IstÀllet för sÄs kan man göra vitlökssmör, örtsmör eller persiljesmör till sin köttbit.

 

 
KLS Ugglarps AB | Box: 932, 391 29 Kalmar | Tel: 0480-70 70 00 | Org nr 556740-8439 | info@klsugglarps.se