Grillning

Var sak har sin tid, och det är avståndet till glöden som bestämmer hur lång tid du ska grilla olika detaljer. Här nedan följer ungefärliga tider som gäller för kol- och gasolgrillar. För elgrill krävs någon extra minut.
  

Grilltider

K√∂tt  Tjocklek p√• skiva Grilltid per sida
Entrec√īte 1¬Ĺ cm 2-3 min
Grillskivor av n√∂t 1¬Ĺ cm 3-4 min
Hamburgare 1 cm 2 min
Karr√©skiva, fl√§skkotlett 1¬Ĺ cm 3-4 min
Revbensspjäll, tunna 1-2 cm 4-5 min
Lammkotletter 1¬Ĺ cm 2-3 min
Skivad lammstek 1¬Ĺ cm 3-4 min
 
  

Korvar

Grillkorv ca 4 min
Tjockkorv 4-5 min
Kryddkorvar 5-6 min
 
  
Fågel
Kalkon i skivor 1-2 cm  3 min
Kyckling i bitar benfri  10-12 minuter
Kyckling i bitar med ben  15-20 minuter
Kycklinghalvor 30-40 minuter
 
Tips!
Kontrollera alltid att fågelköttet är genomstekt genom att skära ett snitt i tjockaste delen. När köttsaften är klar är köttet genomstekt!
   
   
Fiskrätter
Lax 1,5 - 2 cm  3-4 min
Regnb√•ge/r√∂ding I folie direkt p√• gl√∂d  15-20 min
Tonfisk 1-2 cm  3-4 min
  
  
Gr√∂nsaker 
Gr√∂nsaker i folie  10 min
Majskolvar   5 min


Marmorerat k√∂tt √§r perfekt f√∂r grillen, men t√§nk p√• att inte ha f√∂r stora eller f√∂r tjocka k√∂ttbitar n√§r du grillar. K√∂ttdetaljer som √§r bra att grilla √§r karr√©skivor, fl√§sk- eller lammkotletter, grillskivor av rostbiff eller entrec√īte.

Om köttet varit fryst är det viktigt att köttet tinas ordentligt innan det grillas. Köttet kan annars vara färdiggrillat på utsidan, men rått inuti. Risk finns då att sjukdomsalstrande bakterier överlevt.

√Ąr man m√•nga kan man f√∂rbereda grillning genom att f√∂rkoka k√∂tt och sedan bara grilla det varmt och vackert i samband med servering.

 
 
Tips på god marinad!
Vatten, soja, vitlök, örtkryddor, grillkryddor, salt och socker eller hälften rött vin, hälften vatten och lite soja. Lägg köttet i detta ett par timmar och torka sedan av väl för att undvika dripp i grillen.

Pensla inte färdiggrillat kött med använd marinad.
Om du vill lägga marinad i såsen måste du ta undan litet av den nygjorda marinaden innan köttet läggs i. Använd inte använd marinad att göra sås på.
 

Tips på goda tillbehör!
Minimajs, champinjoner, gul l√∂k (g√§rna prim√∂r), tomat, halloumi. Bakad potatis i folie som l√§ggs p√• grillen. Man kan g√∂ra klyftpotatis som man kokar 5-6 minuter och l√•ter rinna av v√§l. Sedan l√§gger man dem i l√•ngpanna och st√§ller in i ugnen i 10 minuter i 175¬įC.

Istället för sås kan man göra vitlökssmör, örtsmör eller persiljesmör till sin köttbit.

 

 
KLS Ugglarps AB | Box: 932, 391 29 Kalmar | Tel: 0480-70 70 00 | Org nr 556740-8439 | info@klsugglarps.se