Här hittar ni vanligt förekommande frågor och svar om kött.

Vilka komponenter innehåller kött? 
Kött är rikt på högvärdigt protein som snabbt mättar våra magar. Kött är dessutom rikt på livsviktiga mineraler, speciellt järn, zink och selen. Det är också rikt på vitaminer, bland annat D-vitamin och B12.

Hur håller jag köttet färskt?
Ta hand om din fina köttbit. Kött är färskvara och regeln är – bryt inte kylkedjan. Använd gärna butikens fryspåsar och transportera hem köttet så snabbt som möjligt. Vill du inte tillaga köttet direkt – förvara det i kyl, (max + 4°C). Var noga med att tillaga köttet senast bäst-före-datum (motsvarar ofta bäst-efter-datum).

Hur förbereder jag köttet inför stekning?
Torka köttet med hushållspapper innan du lägger det i pannan. Annars kan det bli kokt.Se till att stekpannan är riktigt het när du lägger i köttet. Intensiv hetta täpper till köttporerna så att köttsaften inte sipprar ut. För att behålla hettan, se till att stekpannans botten inte täcks till mer än 2/3.

Hur steker jag kött på bäst sätt?
Salta köttet och peppra köttet innan stekningen. Vänd skivan när köttsaften börjar sippra ut på ovansidan. När är köttet färdigt? Den gamla bondepraktikan ger följande tips: När köttet känns som nästippen är det blodigt. När köttet känns som hakan är det medium. När köttet känns som pannan är det genomstekt.

Ska köttet vara kylskåpskallt?
Nej, förutom om du ska tillaga en tjälknöl där du utgår från fryst kött. Ta annars alltid ut köttet från kylskåpet ca 30 minuter innan det tillagas. Detta frigör köttets aromer och ska köttet dessutom stekas i stekpanna kyls den inte ner mer än nödvändigt.

Vilka kryddor passar bra till nötkött?
Förutom salt, vit- och svartpeppar är rosmarin, grönpeppar, enbär, chili och lagerblad lyckade smakförhöjare. Andra kryddor som kan passa utmärkt är oregano, paprika, koriander, kummin, körvel, kardemumma, anis och curry. Prova dig gärna fram, men gör det med försiktighet. Kryddning är en konst.

Vilka kryddor passar bra till griskött?
En smaksak såklart. Men salt, vit- och svartpeppar är standard. Kryddorna får gärna ha lite citrustoner och vara söta och fyllliga. Ingefära passar utmärkt. Mejram, salvia, paprika, vitlök, timjan och rosmarin balanserar fint med grisköttet.