Ett nära samarbete i värdekedjan är en nyckel till framgång

25.09.2018

Ett nära samarbete i värdekedjan är en nyckel till framgång. Det visar vår gemensamma regionala satsning tillsammans med ICA Maxi tydligt. I förra veckan var ett flertal medarbetare från ICA Maxi butikerna i Syd på besök hos vår leverantör Sven-Olof Axelsson i vackra Åstorp för att prata om konceptet Skånska Gårdar.

Den regionala satsningen är ett samarbete där KLS Ugglarps, ICA och LRF med gemensamma krafter arbetar för att framhäva regionala producenter.

- Det finns ett flertal anledningar till att den regionala trenden fortsätter att breda ut sig, säger Gisela Pinto som är koordinator för lokala leverantörer på ICA. När vi på ICA har gjort konsumentundersökningar har vi under en längre tid sett att den regionala trenden blir allt starkare. Vid valet av produkter är fortfarande den svenska ursprungsmärkningen mycket viktig, men nu börjar konsumenterna efterfråga något mer och då är regionala producenter nästa steg.

Under dagen i Åstorp fick medarbetarna på ICA Maxi butikerna se samtliga delar av Sven-Olofs grisproduktion. Idag har han tillsammans med sin fru Marianne 178 suggor och 196 hektar åkermark där de odlar kvalitetsvete och spannmål som de sedan torkar, maler och ger som foder till grisarna.

- Det är verkligen inspirerande att få besök från ICA. En levande skånsk landsbygd vill vi även i fortsättning ha och därför känns det extra roligt att få vara med och främja det skånska lantbruket genom att producera kött till varumärket Skånska Gårdar, säger Sven-Olof med ett stort leende.

"De mjuka värdena blir allt viktigare"

Marcus Adsersen arbetar som försäljningschef för färskvaror på ICA Maxi Berga i Helsingborg och enligt honom har det varit otroligt nyttigt att få komma ut och se hur köttet produceras för att sedan kunna bemöta konsumenterna i butik med rätt information och bild av uppfödningen på de skånska gårdarna.

- Besöket här hos Sven-Olof har givit mig större förståelse för värdekedjan i stort och jag inser vilken stor betydelse arbetet här i primärledet har för att vi ska kunna erbjuda konsumenterna riktigt bra produkter i butik. Jag är imponerad av hur väl allt fungerar här på gårdsnivå, djuromsorgen är verkligen i världsklass.

Ann Karlberg som arbetar som säljledare för kött tillsammans med Marcus på ICA Maxi Berga instämmer och delar med sig av sin erfarenhet av mötet med konsumenterna i butik:

-  När konsumenterna köper svenskt och regionalt kött uppskattar de inte bara den höga kvalitén och den goda smaken, utan det känns också bra i hjärtat då de vet att det gynnar vårt svenska landskap. Vi ser därmed tydligt att de mjuka värdena blir allt viktigare för konsumenterna vid val av kött och därför känns det helt rätt att nu sälja kött från Skånska Gårdar.