KLS Ugglarps satsar på svenskt lammkött

28.03.2017

Det finns en stor utvecklingspotential inom den svenska lammproduktionen och efterfrågan på lammkött ökar successivt. Marknadens utveckling är viktig för det svenska köttet och därför gör KLS Ugglarps nu en stor satsning på lamm med ledorden tillväxt, resurser och ökad aktivitet.

- Historiskt sett har lammverksamheten inte varit något som vi har satsat på, men nu är det dags för en förändring. Efterfrågan på lamm ökar och utvecklingspotentialen inom området är stor, säger Paul Robertson, inköpschef på KLS Ugglarps.

Nära kontakt och långsiktigt samarbete
- Vi på KLS Ugglarps lägger mycket tid och omsorg på långsiktiga relationer och arbetar ständigt för att ha en personlig och nära kontakt med gårdarna. I samband med den nya lammsatsningen har vi därför anställt en ny inköpare och affärsansvarig för lamm, Emma Holmstedt, som kommer att arbeta heltid med KLS Ugglarps lammaffär, berättar Paul.

- Jag kommer att arbeta aktivt för att vara nära både våra producenter, vår inköpsavdelning och vår försäljningsavdelning, förklarar Emma Holmstedt.

Enligt Paul kan ett bättre samarbete inom värdekedjan generera nya koncept och lösningar som långsiktigt kan ge ökad lönsamhet inom området. Emma kommer även att arbeta aktivt med olika produktionsutvecklingsprojekt för att öka tillväxten på gårdarna.

Ökad efterfrågan
- Svenskt lammkött har stor potential och tillsammans med våra lammproducenter vill vi nu se till att öka både efterfrågan på och kunskapen om lammkött i Sverige. Genom ökad aktivitet, fler resurser och ett bättre samarbete inom värdekedjan ska vi helt enkelt ta KLS Ugglarps lammaffär till nya höjder, avslutar Emma med stor entusiasm.

Besök hos KLS Ugglarps lammproducent, Magnus Jönsson
En person som verkligen har vågat satsa på sin lammproduktion är Magnus Jönsson i Bessinge utanför Hörby. Med ett stort engagemang och en stor passion har han gjort en fantastisk resa som precis har börjat.Redan i tonåren var Magnus intresserad av lantbruk. Han studerade till lantmästare på SLU i Alnarp och skaffade sig sedan ett fritidslantbruk.

Under några år fortsatte han med lammproduktionen som hobby samtidigt som han arbetade med rådgivning på bland annat Skånesemin. Efter några år valde han att satsa på lamm. Han sade upp sig från sin rådgivningstjänst och arrenderade en gård med 300 tackor. Av olika anledningar gick det tyvärr inte riktigt som han hade hoppats och efter ett tag fick han avveckla arrendet. Tack och lov är Magnus inte en person som ger upp i första taget, utan år 2011 tog han över driften på gården i Bessinge utanför Hörby som då hade nötköttsproduktion med 25 dikor.

Passion, vilja och vägskäl
Under några år bedrev Magnus en lammproduktion med 180 tackor, en dikoproduktion samt odling av spannmål och oljeväxter. Verksamheten i Bessinge bedrevs då i gamla stallar och slitna lokaler och därför var det år 2015 dags för ett nytt vägskäl i Magnus karriär.

Runt middagsbordet diskuterades gårdens framtid, skulle han lägga ner dikoproduktionen? Skulle han våga satsa på lamm eller skulle han rent av avveckla verksamheten helt? I samråd med familjen och med KLS Ugglarps beslutade Magnus sig för att följa sin magkänsla och än en gång satsa på det han verkligen brinner för och har stor kunskap om, det vill säga lamm. För att lyckas med satsningen insåg han att han var tvungen att investera i ett nytt stall, vilket han gjorde 2016.

Målet med nybyggnationen var att utveckla produktionen från 200 tackor till cirka 500-600 stycken för att på sikt få upp lönsamheten. Lammbranschen i Sverige är beroende av engagerade och drivna producenter som vågar tro på svenskt lammkött. Med sin historia vill Magnus förmedla att det finns många möjligheter inom området.

Modernt och effektivt stallbygge
Magnus stall som nu står färdigt är 102 x 30 meter och rymmer 684 tackor med lamm, 30 dikor och 30 ungnöt. Byggnationsprocessen gick enligt Magnus väldigt smidigt, mycket tack vare att han anlitade en totalentreprenör som ansvarade för allt förutom inredningen som han själv ordnade. Stallet är toppmodernt och har många bra funktioner som till exempel utfodring med mixervagn och skrapgång. Magnus har på ett år fördubblat sin lammproduktion och under nästa år vill han öka lika mycket. Målsättningen är att med hjälp av det nya stallet producera cirka 2000 lamm om året.