PÅ VÄGARNA OCH HOS UPPFÖDARNA

26.01.2017

Patrik Karlsson från Onslunda på skånska Österlen är både inköpare och transportör hos KLS Ugglarps. Han spenderar större delen av sin tid på vägarna eller hos uppfödarna i distriktet. Genom målmedvetet arbete sedan 15 års ålder har han skapat sin drömtillvaro och vi fick en inblick i hans vardag.

Ett än så länge mörkt Österlen syns utanför fönstret, men hos Patrik Karlsson är det full fart. Som transportör och inköpare i sydöstra Skåne startar dagen vid halvfemsnåret för att första lasset ska kunna lämnas innan klockan nio.

– Det är inget jobb egentligen – djurkörning är en livsstil. Efter 25 år har jag fortfarande
samma sug efter att ge mig ut på vägarna, säger Patrik.

TRANSPORTERAR 100 DJUR I VECKAN
Sedan ett antal år är Patrik anställd av KLS Ugglarps och har många duktiga uppfödare i sitt inköpsområde samt transporterar runt 100 djur i veckan till slakteriet i Hörby. Att Patrik älskar sin tillvaro råder det ingen tvekan om.

– Det är jobb nästan jämt men ändå bara fördelar: att få jobba med djur, kontakten med bönderna, att styra mitt uppdrag själv, friheten, affären…

 

TIDIGT INTRESSE
Som ”bonnapåg”, som han själv säger, tog intresset för djur och affärer tidigt fart och som 15-åring slutade han skolan för att arbeta på slakteri. Samtidigt som han kämpade på som styckare på ackord började han handla med djur. Snart var tiden inne för Patrik då han sa upp sig från sitt fasta arbete som styckare och köpte en egen liten lastbil för djurtransport. Under sina hittills 25 år i branschen har det mesta utvecklats, som stallarna och säkerheten.

– Säkerheten är mycket större nu, men fortfarande missar en del att ha rätt tänk när de bygger nya stallar, säger Patrik som själv har fått sig ett par rejäla törnar av djur under åren.

LUGNT, SMIDIGT OCH DJURENS BÄSTA
Även ur djursynpunkt har utvecklingen gått framåt. En smidig lastningsprocess och så kort tid som möjligt för djuren på bilen minskar stressen och ökar köttets kvalité. Klart är att Patrik har djurens bästa i åtanke och att djurintresset fortfarande är lika stort. Han och sambon Marie Jönsson har själva bland annat två renrasiga besättningar med Hereford och Limousin. Det är främst Marie som arbetar med djuren då Patrik är på vägarna minst tre dagar i veckan och arbetar resten av tiden som inköpare samt med ett aldrig sinande pappersarbete. En vanlig dag blir det två turer till slakteriet i Hörby efter ett noggrant schema som spikas varje fredag. Numera kan lantbrukarna, som en extra service dygnet runt, lägga in när de vill ha hämtning via internet. Framgång i den här branschen bygger mycket på den personliga kontakten och bra samarbete.

TÄT KOMMUNIKATION
Kommunikationen med både lantbrukarna och kollegorna är tät. Patrik och de två andra huvudtransportörerna i Skåne, Agne Nilsson och Thomas Jönsson, hörs eller ses flera gånger om dagen.

– Ibland av praktiska skäl, men ibland bara för skitsnack. Det är ett bra gäng det här, avslutar Patrik.

GRANNAR, SVÅGRAR OCH KOMPANJONER

EBBARÖDS LANTBRUK är ett av de lantbruk som transportören Patrik Karlsson besöker. Här har svågrarna Jan Johansson och Jan-Åke Nilsson slagit samman sina gårdar och skapat sig två ben att stå på. Efter några mil på ringlande vägar är transportören Patrik Karlsson framme hos svågrarna Jan Johansson och Jan-Åke Nilsson samt Anders Johansson från den yngre generationen. Snart hörs glada skratt i duggregnet.

– Att vi har en så bra kontakt och gott samarbete med Patrik är väldigt värdefullt för oss. Servicen är alltid bra och det går kvickt och lätt med transporterna, säger Jan-Åke.

LUGNT OCH TYST
Idag blir det inte mycket tid över till småprat. I stället är det fokus på lastningen och strax går de första mjölkkorna upp på bilen. Det går lugnt och tyst till och efter bara några minuter är uppdraget utfört.

– Nu känns det bra att veta att det är nära till slakteriet i Hörby. För oss som har haft att göra med djuren så länge är det betryggande att det blir så lite stress som möjligt för dem och det ger säkerligen en bättre slutprodukt också, säger Jan och får medhåll av Jan-Åke.

RISKSPRIDNING I GRANNGÅRDARNA
Jan och Jan-Åke är kompanjoner med sina granngårdar och samlade under namnet Ebbaröds Lantbruk, då de för ett par år sedan började att kastrera egna tjurkalvar. Stutstallet för 140 djur byggdes 2014. Nu har de 350 djur, varav 130 mjölkkor.

– Mjölkproduktionen är fortfarande grunden medan stutarna är ett kompletterande ben i verksamheten. Det gäller att sprida riskerna.

Om vi satsar mer på köttdjur än mjölkproduktion framöver beror på mjölkpriserna, men än så länge får man som mjölkleverantör åtminstone en slant över förutsatt att det är bra fart på produktionen, säger Jan-Åke.

 

Text och foto: Madeleine Von Koch