Reportage - Ny leverantör med nytt dikostall

02.01.2018

Regnet har precis intagit Blekinge och Öljersjö Gård, men grå himmel kan inte rå på den glada stämningen. Samtidigt som Henrik Petterssons nya kostall firas med bandklippning av landshövdingen samlas 250 gäster för gårdsträff i KLS Ugglarps regi.

När ett generationsskifte skulle ske tvekade inte Henrik Pettersson att satsa in i framtiden. Dikor är gårdens nya ben och under hösten flyttar de in i det vackra stallet, som familjen dessutom har byggt själva.

– Ja, nu känns det riktigt gött, säger Henrik Pettersson och tittar ut över sitt nya stall med plats för 77 djur inklusive 55 dikor. Henrik är ett lysande exempel på framtidstron som gror runt om i landet – en tro på en fortsatt uppåtgående kurva för svenskt kött och på att investeringar lönar sig.

– Självklart påverkar det mycket att det går så bra och att köttpriserna är som de är. Visst är det roligt med djur, men man vill ju kunna tjäna pengar på sin investering, säger Henrik. Han arbetade som yngre med sin fars dikor och är nu en av KLS Ugglarps nyaste leverantörer. Valet av slakteri var lätt. Han förklarar sitt inredningsval i stallet som relativt enkelt, men pekar ut genomtänkta faktorer som ska göra stallet säkert, mindre tungjobbat och djurvänligt. Möjlighet att låsa fast korna i kalvboxarna i särskilda situationer, en nyinköpt halmrivare som passar för arbete med strö samt utfodring och dimbara ledlampor för nattbelysning är exempel på detta.

– Estetiskt är stallet byggt på ett tilltalande och genuint vis med mycket trä och fina detaljer för att passa in i den befintliga gårdsmiljön. Snart flyttar de första djuren in här och det ser jag verkligen fram emot. Det passar mig med djur som kräver uppmärksamhet veckans alla dagar året runt. Jag är ändå en sådan som inte kan ge tusan i att göra något en tidig söndagsmorgon, så då kan jag lika gärna vara hos djuren, berättar Henrik.

Henrik är fjärde generationen på gården och när generationsskiftet stod för dörren fattade han beslutet att komplettera sin spannmålsodling och maskinstationsverksamhet med dikor. Sambon Martina Nilsson var med på tåget, likaså far Lennart Pettersson. Tillsammans har familjen med hjälp av goda vänners kompetens sett till att investeringen på 2,5 miljoner kronor har tagit form.

– Jag har varit min egen byggherre och vi har gjort allt själva. Därför känns det extra bra nu när det är färdigt. Den 9 december förra året påbörjades schaktarbetet intill gårdens gamla röda trästall, där fadern Lennart hade djur fram till 2003. Den 1 september i år gjordes slutbesiktningen.

– Allt har gått bra längs vägen och jag kan absolut tipsa andra om att det går att bygga själv. Man ska inte heller vara rädd för att fråga vänner om råd. Det finns mycket kompetens runt omkring. På frågan om det är gott nog med ett nytt stall eller om det kan komma att bli fler satsningar kommer svaret utan tvekan.

– Har jag byggt ett stall kan jag absolut bygga ett till i framtiden, avslutar Henrik med ett stort leende.

 

Text och bild: Madeleine von Koch