SE MÖJLIGHETERNA I DIN LAMMPRODUKTION

20.12.2017

Nils Johansson är ett lysande exempel på den framåtanda som nu finns inom svensk får- och lammnäring. Att denna framtidstro och optimism har spridit sig inom branschen märks tydligt.

Nils är en ung entreprenör som efter att ha avslutat sin lantmästarutbildning på SLU i Alnarp valt att satsa fullt ut på sin lammproduktion. Han har byggt ett helt nytt modernt stall som rymmer 600 tackor, vilket är en stor förändring om man jämför med hans tidigare hobbyverksamhet på cirka 40 tackor. Planeringen av stallbygget började redan för två år sedan och byggnationen har ända sedan det första spadtaget togs, i slutet av maj i år, gått mycket bra och följt tidsplanen.

- Den största utmaningen i planeringsstadiet var att hitta en bra placering för stallet. Då stallet är avlångt krävdes en lång och plan yta, vilket inte fanns vid min familjegård. Därför valde jag att bygga stallet en bit bort på en yta som även möjliggör en framtida utbyggnad, säger Nils.

Strategisk planering - lättskött och effektivt stall Det var viktigt för Nils att stallet byggdes på ett strategiskt sätt som skulle underlätta hans arbete och göra det så effektivt och lättskött som möjligt. Framför allt då han ensam ska sköta verksamheten framöver. Ett exempel på detta är placeringen av foderborden. Sammanlagt finns 280 meter foderbord i stallet. Nils har placerat ett vid varje långsida samt ett i mittgången för att säkerställa hög effektivitet, och det har han verkligen lyckats med då han oftast klarar av att både strö och utfodra på mindre än en timmes tid.

 

- Förutom effektivitet har även miljö och god djuromsorg varit i fokus i byggnationsprocessen. Jag har velat skapa en så hållbar och trivsam miljö för djuren som möjligt, som är väl anpassad efter deras naturliga beteende. Det är ju trots allt det som är det allra viktigaste, konstaterar Nils. Vidare berättar han att han har använt sig av perforerad plåt som släpper igenom både ljus och anpassad mängd luft samt kondensplåt som absorberar fukten i stallet. Energibesparande ledlampor, höj- och sänkbara foderbord samt lammsäkra diagonalgrindar som hindrar lammen från att komma upp på foderborden är andra genomtänkta lösningar. Endast 24 år gammal valde Nils att göra en stor investering på över fem miljoner kronor och enligt honom var anledningen följande:

- Jag har länge velat hålla på med lantbruk på heltid. Mina föräldrar har tidigare haft mjölkkor och intresset för djur har alltid varit mycket närvarande inom familjen. Tidigare hade jag lammen som en hobbyverksamhet vid sidan av studierna, men när jag nu avslutat mina studier kändes valet att bygga ett nytt stall och satsa på lammproduktionen som en självklarhet, säger Nils. I början av oktober var bygget klart och djuren fick då flytta in i det nya ljusa och moderna stallet. Sedan dess har besöksantalet i Tveta utanför Växjö ökat rejält. Nils har tagit emot många intresserade besökare som har velat se nybyggnationen.

Trevligt besök i Nils nybyggda stall I samband med att Nils stall i Tveta stod klart bjöd KLS Ugglarps och Lammproducenterna in till en inspirationsdag hos Nils för intresserade lammproducenter från hela landet. Till deras stora glädje kom det många besökare och vi bad Emma Holmstedt som är affärsansvarig inköpare av lamm på KLS Ugglarps berätta kort om dagen.

- Vi började dagen med ett besök hos Nils som med stolthet visade upp sitt fina nya stall. Besökarna var mycket intresserade och frågorna kom på löpande band. Efter en god lunch med svenska lammfärsbiffar höll Tomas Olsson och Mats Farne, ordförande respektive vice ordförande i organisationen Sveriges Lammköttsproducenter, ett mycket spännande föredrag på temat ”Se möjligheterna i din lammproduktion”, berättar Emma.

Både Tomas och Mats har själva stora besättningar och många års erfarenhet inom branschen, vilken de med stor entusiasm delade med sig av till besökarna. De bjöd på många goda råd kring hur man optimerar och utökar sin lammproduktion, i kombination med en inblick i hur lamm-marknaden ser ut i Sverige och internationellt.

Ökad lammslakt hos KLS Ugglarps Hos KLS Ugglarps är framtidstron på den svenska lammnäringen lika stor som hos producenterna. I samband med företagets stora satsning på lamm under 2017 har lammslakten ökat med hela 10 %. Enligt Emma var dagen mycket lyckad och syftet, att lammproducenterna skulle få möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskap med varandra, uppfylldes verkligen.

- Tillsammans kämpar vi alla för att stärka det svenska lammköttets position på marknaden och efter denna dag kan jag tydligt se att vi redan nu är på god väg, avslutar Emma.

RÖSTER FRÅN DAGEN

Jessika Wirblad som var en av besökarna hos Nils arbetar själv med lammproduktion på deltid. Under kommande år ska hon dock arrendera både bete och ladugård och därmed börja arbeta heltid med sin lammproduktion. Vi frågade Jessika vad hon tyckte om dagen.

- Det har varit en helt fantastisk dag. Det är ett mycket imponerande bygge Nils har gjort och det är roligt att se att allt fler vågar satsa fullt ut på sin lammproduktion.

Anders Gunnarsson har varit verksam inom branschen sedan 1992 och har därmed stor kunskap och erfarenhet inom området. Vi frågade Anders hur han ser på framtiden för svenskt lammkött.

- Vi ser en stigande efterfrågan på lamm och kunskapen om hur man tillagar lamm breder successivt ut sig. Den yngre generationen och människor från olika kulturer och länder bidrar till detta faktum. Därför ser jag positivt på framtiden och det känns som det finns stor potential inom området.

Anton Levin som endast är 18 år gammal var den yngsta lammproducenten bland besökarna. Vi frågade Anton hur det kommer sig att han är här idag.

- Jag har själv lamm och levererade faktiskt mina första djur till slakt hos KLS Ugglarps förra veckan. Det är därför extra spännande att se vilka möjligheter som finns och framför allt få träffa människor med lång erfarenhet och kunskap inom branschen. Dessa möten har jag som ung producent stor nytta av.

Andreas Bolmgren driver tillsammans med sin pappa Arne en lammproduktion i Anderstorp tre mil väster om Värnamo. Vi frågade vad de tyckte om Nils nybyggda stall.

- Det är ett mycket fint bygge. Det märks att det ligger mycket tanke bakom, säger Arne. För ungefär ett år sedan gjorde vi också en stor investering i ett nytt stall, berättar han vidare.

- Vi ser många likheter, men också en del skillnader, säger Andreas. Det som syns tydligt är att Nils har en stor passion för yrket och jag är övertygad om att han kommer att få en mycket ljus framtid inom den svenska lammnäringen.